Shuffleboard poeder: 11 veelgestelde vragen en antwoorden
Shuffleboard: een spel met elementen van jeu de boules, sjoelen, curling en bowlen.

Shuffleboard poeder: 11 veelgestelde vragen

Shuffleboard poeder: 11 vragen en antwoorden.

Wanneer je voor het eerst een shuffleboard ziet die goed geprepareerd is valt je direct iets op. Wat ligt daar op die houten plank? Is het zand? Nee, het zijn korrels. Maar wat doen die daar precies? Het is shuffleboard poeder, een essentieel onderdeel van het shuffleboard spel om de pucks met een ‘curling gevoel’ over het bord te laten bewegen. Hieronder 11 vragen en antwoorden die gaan over over shuffleboard poeder (ook wel wax of powder genoemd). Het zal je informatie geven over het gebruik van de poeder en hoe je het kan gebruiken voor een optimale spelbeleving. 

1. Wat is Shuffleboard poeder?

Shuffleboard poeder (ook wel wax genoemd) is een droog poedermateriaal, dat meestal is gemaakt van siliconenkralen welke gelijkmatig op het speeloppervlak van shuffleboards wordt gestrooid. Door gebruik van het poeder word de wrijving van de pucks ten opzichte van de tafel verminderd waardoor deze soepel (curling gevoel) over het shuffleboard glijden.

2. Wat is het verschil tussen shuffleboard wax, zand en poeder?

Er is geen verschil. Met al deze benamingen word hetzelfde product bedoeld: de shuffleboard poeder. Internationale benamingen die je ook veel tegen komt zijn ook onder andere ‘speed powder’, ‘wax’, ‘sand’, ‘dust’ en ‘cheese’.

3. Waar is shuffleboard poeder van gemaakt?

Shuffleboard poeder is in veel gevallen een mengsel van 2 verschillende materialen. Het basis bestandsdeel zijn hele kleine siliconen balletjes (zie foto). De kleine balletjes zorgen voor minder wrijving als de puck over het shuffleboard glijdt waardoor spelers een curling gevoel ervaren. Er zijn ook poeders bekend die worden aangemengd met gemalen mais om de snelheid van de puck tijdens het glijden te verhogen. Zo zijn er bijvoorbeeld van SunGlo diverse varianten van shuffleboard poeder bekend. Nummer 1 voor de snelste variant, nummer 7 voor de minst snelle variant. Vaak worden “snelle” versies gebruikt voor grote shuffleboard en worden de “trage” poeders gebruikt voor shuffleboards tot 14ft.

4. Is shuffleboard poeder giftig?

Shuffleboard poeder is gemaakt van siliconen balletjes, een niet-giftig polymeer. Sommige shuffleboard poeders kunnen sporen van noten of notenproducten bevatten wat schadelijk kan zijn voor u wanneer u een notenallergie heeft. Normaal gesproken staat dit aangegeven op het etiket van een poeder, lees deze dus altijd even goed na.

5. Wat betekenen de nummers op shuffleboard poeder verpakkingen?

Shuffleboards zijn er in verschillende maten, veelal startend bij 9ft (2,75 meter) en eindigend bij 22ft (6,70 meter, officiële afmeting). Hoe langer de tafel hoe beter de puck moet glijden over het shuffleboard. Hoe verder de puck moet glijden hoe minder weerstand deze moet hebben. Daar is een categorisering op bedacht.

Categorie 1 is voor de langste shuffleboards, zorgt voor de minste wrijving en dus voor de beste curling ervaring en pucks die makkelijk naar de andere kant van het shuffleboard kunnen glijden.

Categorie 7 is voor de kortste shuffleboards en zorgt voor meer wrijving zodat deze niet makkelijk aan de achterkant van het shuffleboard af zullen vallen.

Normaal gesproken is categorie 3 en 4 voor alle tafels en alle spelers een goede categorie om kennis te maken met het shuffleboard spel. Wil je het voor jezelf moeilijker maken, kies dan voor een poeder aan een ‘lagere’ categorie.

6. Welke shuffleboard poeder moet ik gebruiken?

Dat is afhankelijk van 2 factoren. De afmeting van uw shuffleboard én het type spel wat u wilt spelen. Normaal gesproken kunt u de volgende types aanhouden. Gebruikt u op een klein (9ft) shuffleboard een poeder uit de categorie 1 dan bestaat de kans dat uw pucks snel van het bord af glijden. Dat komt het spel niet ten goede.

Professionele shuffleboard spelers prefereren vaak een lang (22ft) shuffleboard met snelle poeder (categorie 1).

9ft – poeder categorie 5-7
12ft – poeder categorie 5-7
14ft – poeder categorie 5-7
16ft – poeder categorie 3-6
18ft – poeder categorie 2 t/m 5
20ft – poeder categorie 1 t/m 4
22ft – poeder categorie 1 t/m 3

7. Wat moet ik doen voordat ik de poeder op het shuffleboard kan strooien?

Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om de poeder goed op het shuffleboard aan te brengen.

  1. Verwijder de bestaande poeder met een speciaal shuffleboard borstel met hele zachte haren. Heb je deze niet, gebruik dan een zachte handdoek.
  2. Breng vervolgens een siliconenspray over het speeloppervlak aan met een vegende beweging.
  3. Laat de siliconenspray een paar minuten intrekken voordat je met een handdoek de spray gelijkmatig over het shuffleboard uit spreidt.
  4. Strooi gelijkmatig de poeder over uw shuffleboard. Niet te veel en niet te weinig.

8. Hoeveel poeder moet ik op mijn shuffleb oard aanbrengen?

Er is geen vaste regel hoeveel poeder u op uw shuffleboard moet aanbrengen. Het is vooral een persoonlijke voorkeur. De beste manier om te bepalen hoeveel poeder u nodig heeft is om eerst een laagje aan te brengen en vervolgens te testen hoe uw pucks over het shuffleboard glijden. Gaat dit te snel, breng dan een nieuw laagje aan en test opnieuw. Net zolang totdat u de voor u gewenste situatie heeft gecreëerd.

9. Hoe komt het dat mijn shuffleboard poeder gaat samenklonteren?

Wanneer er vocht in de buurt (kelder, vochtige ruimte) van uw shuffleboard is, is de kans aanwezig dat uw poeder kan gaan samenklonteren. Ook kan een reden dat zijn u uw poeder te snel aanbrengt nadat u siliconenspray over de tafel heeft uitgeveegd en deze nog niet droog is.

10. Mijn pucks nemen veel poeder mee onderweg naar de andere kant van de tafel. Hoe kan dit?

Wanneer uw shuffleboard poeder is gaan klonteren kan het gebeuren dat uw pucks, tijdens het glijden naar de andere kant van de tafel, de poeder meenemen. Er ontstaat dan een pad waar geen poeder meer aanwezig is. Normaal gesproken glijdt de puck over de poeder heen, nu gaat de puck er tegen aan. Niet alleen het klonteren kan een reden zijn. Pucks van een slechte kwaliteit, die niet goed zijn afgewerkt, kunnen ook zorgen voor het “meenemen” van poeder.

11. Is shuffleboard poeder te hergebruiken?

Technisch gezien kan dit, het is alleen niet aan te raden. De reden hiervoor is dat de silicone balletjes bij intensief gebruik een andere gekartelde en ongelijke vorm kunnen aannemen. Het is echter geen probleem om de poeder tot 5-6 keer te hergebruiken. U ervaart zelf het beste wanneer de poeder niet meer optimaal te gebruiken is.

Chat openen
1
Kunnen we je misschien helpen?
We helpen je graag!
Hoi 👋 Wij zijn shuffleking en hebben als missie om heel Nederland aan het shuffleboarden te krijgen. Help je mee met onze missie?

Stel je vraag via WhatsApp en we reageren snel!

Je kan ons ook bellen op: 050-2110460