8 verschillende shots voor het shuffleboard spel
Wanneer je het shuffleboard spel voor het eerst aanschouwd lijkt het makkelijk. Er is geen techniek of vaardigheid voor nodig. Niks is minder waar. Er zijn vele manieren om de puck over het shuffleboard te laten glijden waarmee je het spel kan winnen. Veel beginners hebben het midden van het bord als uitgangspositie terwijl je je juist met een verscheidenheid aan shots en technieken moet kunnen aanpassen aan diverse spel situaties.
Inhoud van dit artikel:
- Free shot
- The Hanger
- Spin out shot
- Side wheeling shot
- Knock off shot (of double knock off shot)
- Bumb shot
- Stick shot
- Safe shot
Als beginnende shuffleboard speler ben je er nog niet echt mee bezig, het is al moeilijk genoeg om de puck in één van de scorende vakken te krijgen (het free shot). Maar wanneer je iets verder wil gaan kan je gebruik maken van een van onderstaande 7 typen shots welke gebruikt kunnen worden voor defensief of offensief spel.
Hieronder staan enkele creatieve manieren om je shuffleboard spel te verbeteren en het nieuwe shots aan te leren. Wanneer je alle shots onder de knie hebt kan je je met recht een ervaren shuffleboarder noemen.
Free shot
Laat de puck, hoe je ook maar wil, over het shuffleboard glijden. Probeer de puck op het shuffleboard te houden en in één van de scoringszones te plaatsen.
The Hanger
The hanger staat voor een puck die op het uiteinde van het board twijfelt of hij moet vallen (en dus niet meer meedoet) of op het shuffleboard moet blijven liggen. Het grote voordeel van “The Hanger” is dat je één extra punt krijgt dan het puntenaantal voor het laatste vak. Ga er dus voor! Voor het extra punt is het genoeg als er een klein stukje van de puck over de tafel heen hangt. De puck hoeft dus niet persé schuin te hangen zoals te zien is op onderstaande foto.
Spin Out Shot
Het shuffleboard is van origine een heel klein beetje hol. Het voordeel hiervan is dat pucks iets minder snel van het shuffleboard zullen vallen en het spelplezier hoog blijft. Wanneer je aan je puck een klein beetje spin geeft kan deze om andere pucks heen draaien die eventueel een lijn blokkeren. Zie ook de volgende afbeelding.
Side-Wheeling Shot
Het “side-wheeling shots” is dé manier om nauwkeurig je puck vanuit je hand te laten glijden. Je gebruikt de zijkant van het shuffleboard om richting te geven aan je puck, vooral bij langere shuffleboards (vanaf 16ft). Je houdt de puck met 3 vingers vast (duim, wijsvinger, middelvinger) en de overige 2 vingers (ringvinger en pink) gebruiken de zijkant van het shuffleboard. Dit is echter helemaal aan jezelf, je kan ook alleen je pink als richting gebruiken of de puck alleen met je duim en wijsvinger vastpakken.
Knock-Off Shot (de leukste)
Dit is misschien wel het leukste shuffleboard shot wat er bestaat. Het is de bedoeling om pucks van je tegenstander, het liefste 2 of meer tegelijk, van het bord af te spelen om hiermee potentiële punten van je tegenstander te voorkomen. Vaak is het de ‘hamer’ (de laatste speler die nog een puck mag spelen) die dit shot uitvoert. Een shot die 2 pucks van je tegenstander van het bord af krijgt word een ‘double knock off shot’ genoemd. Lukt het je om 3 pucks van je tegenstander van tafel te krijgen dan mag je dit een ‘triple knock off shot’ noemen.
Bump Shot
Een “bumb shot” is een shot waarmee je één van je eigen pucks verder op de tafel probeert te krijgen. Dit kan worden gebruikt om je puck in een hoger scorend vak te brengen of om een van je pucks verder te plaatsen dan die van de tegenstander.
Stick Shot
Het “stick shot” lijkt een beetje op het “bumb shot” maar dan met de bedoeling om de puck van je tegenstander van het bord af te stoten en je eigen puck op het bord te laten liggen. Dit shot kan handig zijn om een tijdelijk punt voor je tegenstander om te draaien in een tijdelijk punt voor jou.
Guard/Safe Shot
Het “safe shot” (ook wel guard shot genoemd) is een verdedigend shot waarmee je je eigen pucks probeert te beschermen. Dit shot is handig wanneer één van je eigen pucks al in een scorende positie hebt liggen. Let er op dat dit defensieve shot niet te dicht bij de “in scorende positie liggende puck” terecht komt. In dat geval zouden ze er beiden met een “knock off” af kunnen worden gestoten.
Gebruik beide handen!
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten shots tijdens het shuffleboard spel. Je hebt waarschijnlijk een voorkeurshand waarmee je de pucks over het bord laat glijden. Het is echter van essentieel belang dat je beide handen traint. Het kan strategisch handig zijn om de ene keer met links te spelen en de andere keer met rechts. Helemaal wanneer je tegenstander niet ‘twee handig’ is.