Shuffleboard spelregels met handige voorbeelden voor de puntentelling
Shuffleboard: een spel met elementen van jeu de boules, sjoelen, curling en bowlen.

Shuffleboard spelregels

Shuffleboard regels & spel instructies

Shuffleboarden is een fantastisch spel om met je vrienden, familie of partner te spelen. Een laagdrempelig spel die vol kan zitten met tactiek, behendigheid en spanning. Wat zijn de shuffleboard regels? Lees snel verder. 

Wat heb je nodig om shuffleboard te spelen?

Natuurlijk heb je een shuffleboard nodig, de afmeting is niet heel relevant. Hoe langer het shuffleboard, hoe moeilijker het spel. Hoe kleiner de tafel, hoe makkelijker. Normaal gesproken speel je 1 tegen 1, maar ook het spelen in teams is mogelijk; 2 tegen 2 of 3 tegen 3.

Iedere speler heeft 4 pucks of 2 pucks (in het geval van 2 tegen 2). Natuurlijk is het ook mogelijk om iedere speler 4 pucks te geven, daar kan het spel alleen maar leuker van worden.

Om de pucks goed over de tafel te laten glijden én het “curling gevoel” te krijgen is het noodzakelijk dat er een laagje siliconenpoeder (ook wel wax of powder genoemd) op de tafel ligt.

Met hoeveel spelers kan je shuffleboard spelen?

Je kan 1 tegen 1 spelen maar natuurlijk ook 2 tegen 2, 3 tegen 3 of 4 tegen 4. Het is maar net hoe je het spel zelf wilt spelen.

Doel van het shuffleboard spel & wanneer is er een winnaar?

Wanneer je de korte versie van shuffleboard speelt is het doel om in totaal 15 punten te verzamelen. De speler die als eerste 15 punten heeft wint. Als je de lange versie speelt, speel je tot 21 punten.

Hoe start je het shuffleboard spel?

Alle spelers staan aan één kant van het shuffleboard. Je speelt paper-scissors-stone wie er als eerste moet beginnen. De verliezer van paper-scissors-stone begint. Om en om schuif je één puck zo ver mogelijk op het shuffleboard totdat alle pucks op zijn.

Wat is de puntentelling bij shuffleboard?

Wanneer alle pucks zijn gespeeld is het tijd om de puntentelling op te maken. Slechts één speler/team kan per spel punten scoren, dat is het team wiens puck het verste op de tafel ligt. Wanneer een speler/team meer dan één puck het verste op de tafel heeft liggen zorgt ook deze puck voor punten. Let op: een puck moet helemaal in een vak liggen om het betreffende aantal punten te scoren. De speler/team die het laatste spel geen punten scoorde moet het nieuwe spel starten. Dit herhaalt zich totdat een speler/team 15 punten heeft behaald (wanneer je het reguliere shuffleboard spel speelt).

Voorbeeld 1: 3 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De blauwe puck ligt op de lijn tussen vak 3 en 4. De puck moet helemaal over de lijn zijn om 4 punten op te leveren, dat is niet het geval. Blauw verdient dit spel 3 punten.

Voorbeeld 2: 4 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De blauwe puck ligt in het vak van 4 punten. De puck is helemaal over de lijn en levert daarom 4 punten op. De eerstvolgende puck is een rode. Blauw verdient met dit spel 4 punten.

Voorbeeld 3: 5 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De verste blauwe puck ligt in het vak van 4 punten. De puck is helemaal over de lijn en levert daarom 4 punten op. De eerstvolgende puck is ook een blauwe puck. Deze ligt in het 1-punt vak. Blauw verdient met dit spel 5 (4+1) punten.

Voorbeeld 4: 6 punten voor blauw
De 2 rode pucks doen niet meer mee. De verste blauwe puck ligt in het vak van 4 punten. De puck is helemaal over de lijn en levert daarom 4 punten op. De eerstvolgende puck is ook een blauwe puck. Deze ligt in het 2 punten vak. Blauw verdient met dit spel 6 (4+2) punten.

Voorbeeld 5: 6 punten voor blauw
De verste blauwe puck ligt in het vak van 3 punten. De eerstvolgende puck is ook een blauwe puck. Deze ligt in het 2 punten vak. De eerstvolgende verste puck is ook een blauwe, deze ligt in het 1 punten vak. Blauw verdient met dit spel 6 (3+2+1) punten.